2015. július 26., vasárnap

Margaret Island - Bolyongó


Lábaim közt korong rohan, szaladó élet-agyagban rovásokkal jelezlek. Táncolsz a megjelenő anyagon, hol szürkével, hogy barna fényben. Ujjaim hegyén elevened éled, féltett érintéseid lenyomatát átadom a készülő cserépnek...kemence nyílik, vöröslőn serceg kerámiaszívem. Belém égtél.


Moha


Minden emberben ezernyi másik ember van eltemetve (...) Tízezernyi. Azok, akikké válhatott volna. Mindannyiunkban ott rejlik a költő is és a tolvaj is, a haramia is és a szent is, a tengerész is (...) Nem adatott meg, hogy ezernyi életet éljünk, kiválasztunk ezek közül egyetlenegyet, gyakran hibázva is közben. De ha egyszer meghoztunk egy döntést...emlékeznünk kell arra is, kivé válhattunk volna. Magunkba kell olvasztanunk minden meg nem élt életünket.


Szergej Vasziljevics Lukjanyenko
 


Hasztalan dolog rimánkodni a napfénynek, hogy kukkantson be a sötét szobába. Egyszerűbb ablakot nyitni. Vagy villanyt gyújtani.



Szergej Vasziljevics Lukjanyenko
Mindenkiben, aki él, van valami varázslatos és csodálatos, amit ő ajándékozhat a világnak. Nagy szerencse, ha megtalálod ezt a csodát, ha megtudod, mi az, amivel rendelkezel. Sokan figyelik a lelküket egészen halálukig, még nincs erejük felismerni adományukat. Sokan lusták megnézni ezt. Még többen vannak, akik még attól is megrémülnek, hogy önmagukba nézzenek. 

Szergej Vasziljevics Lukjanyenko

A világon a legszebb dolgok a törékeny üvegek és a rövid életű hópelyhek a tenyereden. Ahogyan felvillannak a szikrák a kihunyó tábortűzben, amelyre már nincs kedved még egy ágat rádobni – mindennek megvan a szabott ideje. Ahogyan elered az első tavaszi zápor, ahogyan felragyog a szivárvány a föld fölött, ahogyan elválik az ágtól a lehulló levél, végighasítja az eget a villám cikcakkja. Ha akarod, mindenütt, minden órában, minden percben megtalálod a szépséget. 

Szergej Vasziljevics Lukjanyenko
Talán áldás, hogy az emberi lélek sajátosságairól beszélve nem támaszkodhatunk finom műszerekre? Ha mérni tudnánk a jót és a rosszat, a magasságmérőéhez vagy más hasonló műszeréhez hasonló skálán meghatározhatnánk, elveszítenénk minden ösztönzést a változásra...hogy jobbak legyünk.

Szergej Vasziljevics Lukjanyenko